×

Parvekelaudoitus vai -laatoitus?

Kumpi on parempi ratkaisu - integroitu parvekelaudoitus vai erillisistä osista muodostuva parvekelaatoitus?

Parvekelaudoitus vai -laatoitus?

Monessa tapauksessa parvekkeen omistajat miettivät lattian uudistamista ja silloin tuttu kysymys herää monelle: kumpi on minulle parempi ratkaisu? Laudoitus vai laatoitus? Listasimme muutaman eron näiden kahden tekniikan välillä. 

Parvekelaudoitus 

Laudoitus on samankaltainen ratkaisu kuin esim. lautalattiat ja parkettilattiat mihin olemme tottuneet sisätiloissa. Konsepti on samantapainen ja lattia muodostuu pitkistä laudoista jotka asennetaan kiinni toisiinsa jättäen minimaalisen saumoituksen lautoijen välille. Parvekevarusteen käyttämän asennustekniikan avulla laudoituksen alle jää myös korotettu tila jotta ilmanvaihto pyörii lautojen ympärillä estäen kosteuden, epäpuhtauksien ja homeen kertymisen laudoituksen ja betonipinnan välille. 

Parvekelaudoitus on tehty puhtaasta lämpökäsitellystä puusta jolloin kosteuseläminen ja reaktio ympäristöön on minimaalista. Lisäksi puulattia tuntuu mukavalta jalkojen alla ja on luonnollinen ratkaisu. Parvekevarusteen laudoitus tehdään mittatilaustyönä mikä on iso kontrasti perinteiseen laatoitukseen verrattuna.

Parvekelaatoitus 

Useat rautakaupat (K-rauta, Hong Kong jne.) myyvät parvekelaatoituksia ns. moduuleissa jolloin asennus omaan tilaan on helppoa ainakin teoriassa. Käytännössä taas laattoja joudutaan useassa tapauksessa sahaamaan/pilkkomaan jotta ne mahtuisivat erikokoisiin ja mallisiin tiloihin. Parvekelaattojen väliin jää usein isot saumat ja useimmissa vaihtoehdoissa on jo saumakuvio itse laatassa jotta välit eivät herätä niin paljon huomiota. Useimmat nykyään myytävät laatat ovat muovi/puu sekoitettta joka näyttää puiselta mutta tuntuu jalkojen alla muovisemmalta. Hyviä puisiakin vaihtoehtoja löytyy markkinalla mutta hinnansa puolesta pääsemme hyvin lähelle mittatilaustyönä tehtyä lautalattiaa.

Laatat ovat helppo asentaa itse mutta niiden irroittaminen esim. puhdistuksen ajaksi on työlästä koska laatat pitää irrottaa lattiasta yksitellen ja tämän jälkeen vielä asentaa takaisin paikoilleen yksitellen. Monessa parvekelaatassa ei myöskään ole mitään nostavaa kiskoa alla jolloin kosteus ja epäpuhtaudet saattavat päästä vaikuttamaan laatan pintaan negatiivisesti. 

Lopputulos

Parvekelaatat saattavat erityisesti pienissä neliönmuotoisissa parvekkeissa olla helpompi ja kustannustehokkaampi ratkaisu mutta jo muutaman neliön parvekkeissa tai tolppien/muitten kiinteiden esteiden olemassaolo ratkaisee kiistan laudoituksen eduksi. Etenkin isoilla parvekkeilla tai terasseilla parvekelaudoitus on kustannustehokkaampi, miellyttävämpi sekä kestävämpi ratkaisu kaikkien metriikoiden ja laskelmien perusteella.  
 

Lue seuraavaksi